Haar knippen

Hoe vaak moet je dode punten laten knippen?

Ook als je je haar graag zo lang mogelijk wilt laten groeien, zul je toch af en toe naar de kapper moeten om de puntjes eraf te laten knippen – alleen zo blijven je lokken er immers stralend gezond uitzien, zonder pluis en klitten. Maar hoe vaak moet je die gespleten punten dan laten knippen? Je hoort steeds wat anders en je wil natuurlijk niet elke week naar de kapper. De haarstylisten van kapsalon Petit Maison in Woudenberg geven je graag meer informatie over hoe vaak je dode punten moet laten bijwerken en hoe je ze kunt voorkomen.

Waar moet ik op letten?
Ten eerste: er is geen eenduidig antwoord, omdat we allemaal ander haar hebben. De een zal dus vaker naar de kapper moeten dan de ander voor een vergelijkbaar resultaat. En eigenlijk is de term 'dode punten' ook misleidend. Alleen de wortels van je haar leven namelijk. Je moet er vooral op letten of je gespleten punten hebt. Droge punten kun je namelijk nog herstellen met goede verzorgingsproducten, maar gespleten punten kunnen alleen maar verder splijten, waardoor het belangrijk is om ze op tijd bij te knippen.

Je herkent gespleten punten vrij gemakkelijk: je ziet dat het uiteinde van de haar vertakt of zelfs geraveld is. Ook gebroken haren kunnen niet meer hersteld worden. Deze herken je aan een duidelijke knik in je haar of een wit bolletje, wat de binnenkant van je haar is die zichtbaar is geworden. Je kunt deze bolletjes in de uiteindes, maar ook hoger in je haar tegenkomen.   

Hoe voorkom ik gespleten punten?
Hoe vaker en sneller je dode punten krijgt, hoe vaker je ook naar de kapper zal moeten. Maar hoe voorkom je die gespleten punten? Volg deze tips om je haar langer gezond te houden:

  • Gebruik goede haarverzorgingsproducten. Een milde shampoo zal je haar niet uitdrogen en een voedende conditioner, een haarmaskertje en eventueel een keratinebehandeling kunnen je haar hydrateren en beschermen.
  • Vermijd hete stylingtools. Hitte droogt je haar uit, waardoor het sneller beschadigd raakt. Je krijgt dus minder snel last van gespleten punten als je geen stijltang of hete föhn gebruikt. Wil je toch je haar stylen? Breng dan eerst een beschermend product aan en droog je haar alleen met de föhn op de laagste stand.
  • Verf je haar niet. Haarverf en bijvoorbeeld permanentvloeistof kunnen de schubben van je haar laten afbreken, waardoor je haar erg kwetsbaar wordt en sneller vocht verliest. Blonderen is hierbij slechter voor je haar dan een donker kleurtje.
  • Steek je haar op, maar vermijd strakke elastiekjes en schuifspeldjes. Los haar raakt sneller beschadigd dan opgestoken haar, maar ook metalen haaraccessoires kunnen je haarschubben afbreken. Gebruik liever een scrunchy, een sjaaltje of haarstokjes.
  • Kies een goede haarborstel. Wist je dat ook het borstelen van je haar gespleten punten kan veroorzaken? Borstel je haar alleen met een borstel die zacht is voor je haar, zoals een paddle brush of detangler.

Dus hoe vaak moet ik naar de kapper?
Hoe vaak je naar de kapper moet hangt dus van je eigen haar af – als je gespleten punten weet te voorkomen, hoef je echt niet elke 6 weken naar de kapper. Wil je je haar mooi in model houden, dan raden we dit natuurlijk wel aan. Houd verder goed in de gaten of je haar gespleten punten heeft en laat deze zo snel mogelijk bijwerken om te voorkomen dat je haar verder splijt. Ook als je je haar zo lang mogelijk wil laten groeien en je niet snel last hebt van gespleten punten, is het verstandig om minstens elke zes maanden even naar de kapper te gaan.

Wil je je gespleten punten laten knippen? Maak nu een afspraak bij Petit Maison in Woudenberg.