Permanent

Wat is haar omvormen?

'Omvormen' staat vaak genoemd op websites van kappers, maar er staat niet altijd een duidelijke uitleg bij. Wat betekent dit woord nou eigenlijk en hoe is het van toepassing op je haar? In dit artikel vertellen je haarstylisten van Petit Maison in Woudenberg je meer over wat omvormen precies is en wat de verschillende mogelijkheden voor je haar zijn.

Wat betekent 'omvormen'?
Je hebt ongetwijfeld wel eens gehoord van een permanent. Zie je bij dit woord meteen beelden van wilde krullen uit de jaren 80? Het ouderwetse permanentje is eigenlijk maar één soort van omvorming. Het omvormen van je haar houdt namelijk simpelweg in dat je de structuur van je haar tijdelijk of voor langere tijd ('permanent') verandert. Dus je gaat van steil haar naar krullen of andersom. Bij permanente en semi-permanente omvormingen worden hiervoor chemische stoffen gebruikt. Voor een tijdelijke omvorming gebruik je stylingtools die je haar verhitten, zoals de stijltang, krulspelden of  föhnborstel.

Welke behandelingen zijn mogelijk?
Permanente omvormingen zijn dus chemische behandelingen die de structuur van je haar permanent veranderen. Naar mate je haar groeit, blijven de punten dus omgevormd terwijl de aanzet van je haar weer de oorspronkelijke structuur krijgt. Een permanent blijft dus lang mooi, maar moet wel regelmatig worden bijgewerkt. Permanent omgevormd haar is kwetsbaar, dus het is erg belangrijk dat je voorzichtig omgaat met je haar en goede, voedende verzorgingsproducten gebruikt. Er zijn twee vormen van permanent:

  • Krullen. Krulpermanenten zien er al lang niet meer zo uit als in de jaren 80. Je kunt kiezen voor heel natuurlijk aandoende, losse krullen. Een krulpermanent moet na gemiddeld 12 weken worden bijgewerkt.
  • Straighten. Als je van nature krullen hebt, kun je je haar ook permanent laten steilen. De uitgroei wordt in dat geval na ongeveer 6 weken weer duidelijk zichtbaar, dus we raden je aan het dan weer te laten bijwerken. Ook het relaxen van kroeshaar is een vorm van permanent straighten. Bij deze behandeling worden nog intensievere chemische stoffen gebruikt.

Semi-permanente omvormingen zijn minder intensief. Het effect verdwijnt geleidelijk na ongeveer 6 tot 8 weken:

  • Jetting. Dit wordt ook wel 'aanzetpermanent' genoemd, omdat je haar bij de aanzet opgetild wordt. Het is een manier om je haar meer volume en soepele krullen te geven. Deze behandeling is het meest geschikt voor korter en/of dunner haar, omdat lang, dik haar de krul er sneller uittrekt.
  • Keratinebehandeling. Deze behandeling maakt je haar pluisvrij, zacht en makkelijker handelbaar. Het resultaat blijft ongeveer 3 tot 6 maanden zichtbaar; voor een langdurig mooi resultaat raden we aan de uitgroei elke 6 tot 8 weken te laten bijwerken.

Wil je meer weten over omvormingen of bespreken wat de mogelijkheden voor jouw haar zijn? Neem dan contact op met kapsalon Petit Maison in Woudenberg.